Cuaca Perang: Berhati-hatilah dengan Eksperimen Ketenteraan AS dengan Iklim Perang

Cuaca Perang: Berhati-hatilah dengan Eksperimen Ketenteraan AS dengan Iklim Perang

‘Perang iklim’ telah dikecualikan dari agenda perubahan iklim.

Artikel ini pertama kali diterbitkan oleh The Ecologist pada bulan Disember 2007. Ini merangkum beberapa artikel mendalam dan terperinci yang ditulis oleh pengarang mengenai teknik pengubahsuaian persekitaran (ENMOD) untuk penggunaan ketenteraan.

Harus diingat bahawa sementara program HAARP yang berpusat di Gakona, Alaska ditutup, Tentera Udara AS yang menguruskan projek HAARP, bagaimanapun mengesahkan bahawa teknik ENMOD untuk penggunaan ketenteraan dijadualkan untuk dilanjutkan:

“Kami beralih ke cara lain untuk menguruskan ionosfera, yang sebenarnya dirancang oleh HAARP,” katanya. “Untuk menyuntikkan tenaga ke ionosfer untuk benar-benar dapat mengendalikannya. Tetapi kerja itu telah selesai. “

Perdebatan yang sedang berlangsung mengenai perubahan iklim termasuk gerakan protes Seluruh Dunia gagal mengakui peranan perang iklim, yakni manipulasi iklim yang disengaja untuk penggunaan tentera.

.

Begitu juga, media arus perdana gagal menganalisis dimensi perubahan iklim tentera.

“Laporan” Associated Press (AP) baru-baru ini yang berjudul “Penyebar luas di sebalik teori konspirasi COVID-19 teratas”, yang ditujukan terhadap beberapa pengarang dan media bebas termasuk Global Research menggambarkan Michel Chossudovsky sebagai “profesor emeritus ekonomi … dan ahli teori konspirasi yang mempunyai berpendapat tentera AS dapat mengawal cuaca ”. (penekanan ditambahkan)

Tanggapan saya: “adakah anda bekerja di rumah”. Kewartawanan ceroboh mengenai perkara ini dan isu-isu lain (termasuk Covid).

Terdapat banyak literatur mengenai pengubahsuaian cuaca untuk penggunaan tentera. Tentera AS dapat mengawal cuaca. Dan itu bukan teori konspirasi.

Saya merujuk wartawan AP yang terkenal David Klepper, dkk untuk berkonsultasi dengan dokumen Angkatan Udara AS yang bertajuk “Cuaca sebagai Pengganda Kekuatan: Memiliki Cuaca pada tahun 2025”

Tangkapan Skrin dari Laporan yang diserahkan kepada Tentera Udara 2025

Michel Chossudovsky, Penyelidikan Global, 15 Februari 2021


Jarang diakui dalam perdebatan mengenai perubahan iklim global, cuaca dunia sekarang dapat diubahsuai sebagai bagian dari generasi baru senjata elektromagnetik canggih. Kedua-dua AS dan Rusia telah mengembangkan kemampuan untuk memanipulasi iklim untuk penggunaan tentera.

Teknik pengubahsuaian persekitaran telah diterapkan oleh tentera AS selama lebih dari setengah abad. Ahli matematik AS John von Neumann, bekerjasama dengan Jabatan Pertahanan AS, memulakan penyelidikannya mengenai pengubahsuaian cuaca pada akhir tahun 1940-an pada puncak Perang Dingin dan meramalkan ‘bentuk perang iklim yang belum terbayang’. Semasa perang Vietnam, teknik pembenihan awan digunakan, mulai tahun 1967 di bawah Project Popeye, yang objektifnya adalah untuk memanjangkan musim tengkujuh dan menyekat laluan bekalan musuh di sepanjang Ho Chi Minh Trail.

Tentera AS telah mengembangkan kemampuan maju yang memungkinkannya secara selektif untuk mengubah corak cuaca. Teknologi ini, yang disempurnakan di bawah Program Penyelidikan Auroral Aktif frekuensi Tinggi (HAARP), adalah tambahan dari Inisiatif Pertahanan Strategik – ‘Star Wars’.

Dari sudut pandang ketenteraan, HAARP adalah senjata pemusnah besar-besaran, beroperasi dari atmosfer luar dan mampu menstabilkan sistem pertanian dan ekologi di seluruh dunia.

Pengubahsuaian cuaca, menurut dokumen Laporan Akhir AF 2025 Angkatan Udara AS, ‘menawarkan pejuang perang berbagai pilihan yang mungkin untuk mengalahkan atau memaksa musuh’, kemampuan, katanya, meluas hingga memicu banjir, taufan, kekeringan. dan gempa bumi:

‘Pengubahsuaian cuaca akan menjadi bagian dari keamanan domestik dan internasional dan dapat dilakukan secara sepihak … Ini mungkin mempunyai aplikasi ofensif dan pertahanan dan bahkan dapat digunakan untuk tujuan pencegahan. Keupayaan untuk menghasilkan curah hujan, kabut dan ribut di bumi atau untuk mengubah cuaca ruang angkasa … dan pengeluaran cuaca buatan semuanya merupakan bahagian dari satu set teknologi [ketenteraan] yang bersepadu. ‘

Pada tahun 1977, sebuah Konvensyen antarabangsa disahkan oleh Majlis Umum PBB yang melarang ‘penggunaan teknik modifikasi alam sekitar secara ketenteraan atau lain-lain yang mempunyai kesan meluas, tahan lama atau teruk.’ Ia mendefinisikan ‘teknik pengubahsuaian persekitaran’ sebagai ‘teknik apa pun untuk mengubah melalui manipulasi proses semula jadi yang disengaja – dinamika, komposisi atau struktur bumi, termasuk biota, litosfera, hidrosfera dan atmosfernya, atau luar angkasa. ‘

Walaupun kandungan Konvensyen 1977 ditegaskan kembali dalam Konvensyen Kerangka Kerja PBB mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) yang ditandatangani pada Sidang Kemuncak Bumi 1992 di Rio, perdebatan mengenai pengubahsuaian cuaca untuk penggunaan ketenteraan telah menjadi tabu ilmiah.

Penganalisis ketenteraan diam mengenai perkara ini. Ahli meteorologi tidak menyiasat perkara itu dan pakar alam sekitar memfokuskan pada pelepasan gas rumah hijau di bawah Protokol Kyoto. Sama ada kemungkinan manipulasi iklim atau persekitaran sebagai bagian dari agenda ketenteraan dan perisikan, sementara diakui secara diam-diam, merupakan sebahagian daripada perbahasan yang lebih luas mengenai perubahan iklim di bawah naungan PBB.

Program HAARP

Ditubuhkan pada tahun 1992, HAARP, yang berpusat di Gokona, Alaska, adalah rangkaian antena berkuasa tinggi yang menghantar, melalui gelombang radio frekuensi tinggi, sejumlah besar tenaga ke ionosfer (lapisan atas atmosfera). Pembinaan mereka dibiayai oleh Angkatan Udara AS, Tentera Laut AS dan Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA). Dikendalikan bersama oleh Makmal Penyelidikan Tentera Udara dan Pejabat Penyelidikan Tentera Laut, HAARP merupakan sistem antena kuat yang mampu mewujudkan ‘modifikasi ionosfera tempatan terkawal’. Menurut laman web rasminya, http://www.haarp.alaska.edu, HAARP akan digunakan ‘untuk mendorong perubahan kecil dalam suhu ionosfera sehingga reaksi fizikal dapat dikaji oleh instrumen lain yang berada di atau dekat dengan laman HAARP’.

Program HAARP, Alaska

Susunan antena HAARP

Tetapi Rosalie Bertell, presiden Institut Keprihatinan Antarabangsa untuk Kesihatan Awam, mengatakan HAARP beroperasi sebagai ‘pemanas raksasa yang dapat menyebabkan gangguan besar di ionosfer, bukan hanya membuat lubang, tetapi sayatan panjang di lapisan pelindung yang membuat radiasi mematikan dari pengeboman planet ‘.

Ahli fizik Dr Bernard Eastlund menyebutnya sebagai ‘pemanas ionosfera terbesar yang pernah dibina’. HAARP disampaikan oleh Tentera Udara AS sebagai program penyelidikan, tetapi dokumen ketenteraan mengesahkan objektif utamanya adalah untuk ‘mendorong pengubahsuaian ionosfera’ dengan tujuan untuk mengubah corak cuaca dan mengganggu komunikasi dan radar.

Menurut laporan Duma Negara Rusia:

‘AS merancang untuk melakukan eksperimen berskala besar di bawah program HAARP [dan] membuat senjata yang mampu memecahkan saluran komunikasi radio dan peralatan yang dipasang di kapal angkasa dan roket, memprovokasi kemalangan serius di rangkaian elektrik dan saluran paip minyak dan gas, dan mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan mental seluruh wilayah. ‘*

Analisis pernyataan yang berasal dari Angkatan Udara AS menunjukkan yang tidak dapat dibayangkan: manipulasi pola cuaca, komunikasi dan sistem tenaga elektrik yang tersembunyi sebagai senjata perang global, yang membolehkan AS mengganggu dan menguasai seluruh wilayah. Manipulasi cuaca adalah senjata pra-pilihan utama. Ini dapat ditujukan terhadap negara-negara musuh atau ‘negara ramah’ tanpa sepengetahuan mereka, digunakan untuk mengacaukan ekonomi, ekosistem dan pertanian. Ia juga boleh mencetuskan kekacauan di pasaran kewangan dan komoditi. Gangguan dalam pertanian menimbulkan kebergantungan yang lebih besar pada bantuan makanan dan bahan makanan yang diimport dari AS dan negara-negara Barat yang lain.

HAARP dikembangkan sebagai sebahagian daripada perkongsian Anglo-Amerika antara Raytheon Corporation, yang memiliki hak paten HAARP, Angkatan Udara AS dan Sistem Aeroangkasa Britain (BAES).

Projek HAARP adalah salah satu daripada beberapa usaha kolaborasi dalam sistem senjata canggih antara kedua-dua gergasi pertahanan tersebut. Projek HAARP dimulakan pada tahun 1992 oleh Advanced Power Technologies, Inc. (APTI), anak syarikat Atlantic Richfield Corporation (ARCO). APTI (termasuk paten HAARP) dijual oleh ARCO kepada E-Systems Inc, pada tahun 1994. E-Systems, secara kontrak dengan CIA dan Jabatan Pertahanan AS, melengkapkan ‘Rencana Doomsday’, yang ‘membolehkan Presiden menguruskan perang nuklear. Selepas itu diperoleh oleh Raytheon Corporation, ia adalah antara kontraktor perisik terbesar di Dunia. BAES terlibat dalam pengembangan tahap maju array antena HAARP di bawah kontrak 2004 dengan Office of Naval Research.

Pemasangan 132 pemancar frekuensi tinggi diamanahkan oleh BAES kepada anak syarikatnya di AS, BAE Systems Inc. Projek itu, menurut laporan Julai di Defense News, dilakukan oleh bahagian Perang Elektronik BAES. Pada bulan September ia menerima penghargaan tertinggi DARPA untuk pencapaian teknikal untuk reka bentuk, pembinaan dan pengaktifan antena HAARP.

Sistem HAARP beroperasi sepenuhnya dan dalam banyak hal kerdil sistem senjata konvensional dan strategik yang ada. Walaupun tidak ada bukti kukuh tentang penggunaannya untuk tujuan ketenteraan, dokumen Angkatan Udara menunjukkan HAARP adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari militerisasi ruang. Seseorang akan mengharapkan antena telah menjalani ujian rutin.

Di bawah UNFCCC, Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC) mempunyai mandat ‘untuk menilai maklumat saintifik, teknikal dan sosioekonomi yang relevan untuk memahami perubahan iklim’. Amanat ini merangkumi perang alam sekitar. ‘Kejuruteraan Geo’ diakui, tetapi aplikasi ketenteraan yang mendasari bukanlah tujuan analisis kebijakan atau penyelidikan ilmiah dalam ribuan halaman laporan IPCC dan dokumen sokongan, berdasarkan kepakaran dan input dari sekitar 2.500 saintis, pembuat kebijakan dan ahli lingkungan. ‘Perang iklim’ berpotensi mengancam masa depan umat manusia, tetapi secara tidak sengaja dikeluarkan dari laporan yang mana IPCC menerima Hadiah Nobel Keamanan 2007.

artikel berkaitan

Senjata Perintah Dunia Baru Washington Berupaya Mencetuskan Perubahan Iklim
Perbahasan penting mengenai pemanasan global di bawah naungan PBB memberikan gambaran sebahagian daripada perubahan iklim; sebagai tambahan kepada kesan buruk dari pelepasan gas rumah kaca pada lapisan ozon, iklim Dunia sekarang dapat diubahsuai sebagai bagian dari generasi baru “senjata tidak mematikan.” Kedua-dua…
4 Januari 2002
Halaman 2 dari 2
Nota Pengenalan Pengarang

Teknik pengubahsuaian alam sekitar (ENMOD) untuk penggunaan ketenteraan merupakan, dalam konteks peperangan global sekarang, senjata pemusnah besar-besaran.

Jarang diakui dalam perdebatan mengenai perubahan iklim global, cuaca dunia sekarang dapat diubahsuai sebagai bagian dari generasi baru senjata elektromagnetik canggih. Kedua-dua AS dan Rusia telah mengembangkan kemampuan untuk memanipulasi iklim untuk penggunaan tentera.

Teknik pengubahsuaian persekitaran telah diterapkan oleh tentera AS selama lebih dari setengah abad. Ahli matematik AS John von Neumann, bekerjasama dengan Jabatan Pertahanan AS, memulakan penyelidikannya mengenai pengubahsuaian cuaca pada akhir tahun 1940-an pada puncak Perang Dingin dan meramalkan ‘bentuk perang iklim yang belum terbayang’. Semasa perang Vietnam, teknik pembenihan awan digunakan, mulai tahun 1967 di bawah Project Popeye, yang objektifnya adalah untuk memanjangkan musim tengkujuh dan menyekat laluan bekalan musuh di sepanjang Ho Chi Minh Trail.

Tentera AS telah mengembangkan kemampuan maju yang memungkinkannya secara selektif untuk mengubah corak cuaca. Teknologi ini, yang pada awalnya dikembangkan pada tahun 1990-an di bawah Program Penyelidikan Auroral Aktif frekuensi Tinggi (HAARP), adalah tambahan dari Inisiatif Pertahanan Strategik – ‘Star Wars’. Dari sudut pandang ketenteraan, HAARP – yang secara rasmi dihapuskan pada tahun 2014 – adalah senjata pemusnah besar-besaran, beroperasi dari atmosfer luar dan mampu menstabilkan sistem pertanian dan ekologi di seluruh dunia.

Secara rasmi, program HAARP telah ditutup di lokasinya di Alaska. Teknologi pengubahsuaian cuaca diselimuti kerahsiaan, namun tetap berlaku.

Perubahan cuaca, menurut dokumen Angkatan Udara AS Laporan Akhir AF 2025, “menawarkan pejuang perang berbagai pilihan yang mungkin untuk mengalahkan atau memaksa musuh”, kemampuan, katanya, meluas hingga memicu banjir, taufan, kekeringan. dan gempa bumi:

‘Pengubahsuaian cuaca akan menjadi bagian dari keamanan domestik dan internasional dan dapat dilakukan secara sepihak … Ini mungkin mempunyai aplikasi ofensif dan pertahanan dan bahkan dapat digunakan untuk tujuan pencegahan. Keupayaan untuk menghasilkan curah hujan, kabut dan ribut di bumi atau untuk mengubah cuaca ruang angkasa … dan pengeluaran cuaca buatan semuanya merupakan bagian dari sekumpulan teknologi [ketenteraan] yang bersepadu. “

Pada tahun 1977, sebuah Konvensyen antarabangsa telah disahkan oleh Majlis Umum PBB yang melarang ‘penggunaan teknik modifikasi persekitaran tentera atau bermusuhan lain yang mempunyai kesan meluas, tahan lama atau teruk.’ Menurut Konvensyen mengenai Larangan Tentera atau Penggunaan Musuh Lain Teknik Pengubahsuaian Alam Sekitar:

Istilah “teknik pengubahsuaian persekitaran” merujuk pada teknik apa pun untuk mengubah – melalui manipulasi proses semula jadi yang disengaja – dinamika, komposisi atau struktur Bumi, termasuk biota, litosfer, hidrosfera dan atmosfernya, atau luar angkasa. (Konvensyen mengenai Larangan Ketenteraan atau Penggunaan Musik Pengubahsuaian Alam Sekitar yang Bermusuhan Lain, PBB, Geneva: 18 Mei 1977)

Walaupun kandungan Konvensyen 1977 ditegaskan kembali dalam Konvensyen Kerangka Kerja PBB mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) yang ditandatangani pada Sidang Kemuncak Bumi 1992 di Rio, perdebatan mengenai pengubahsuaian cuaca untuk penggunaan ketenteraan telah menjadi tabu ilmiah.

Penganalisis dan saintis ketenteraan diam mengenai perkara ini. Ahli meteorologi tidak menyiasat perkara tersebut dan pakar alam sekitar banyak memfokuskan kepada pelepasan gas rumah hijau di bawah Protokol Kyoto. Kemungkinan manipulasi iklim atau persekitaran sebagai sebahagian daripada agenda ketenteraan dan perisikan, sementara diakui secara diam-diam, bukan merupakan sebahagian daripada perdebatan yang lebih luas mengenai perubahan iklim di bawah naungan PBB.

Walaupun perbincangan mengenai aplikasi ketenteraan perang dingin selepas perang adalah tabu, Angkatan Udara AS tetap mengakui kepentingan strategik teknik ENMOD di medan perang moden perang bukan konvensional dan operasi intel, termasuk melakukan, tanpa pengetahuan musuh , dari operasi pengubahsuaian cuaca “rahsia”.

Walaupun Angkatan AS mengakui bahawa senjata ENMOD adalah sebahagian dari gudang senjata ketenteraan, tidak ada bukti atau bukti rasmi bahawa teknik ENMOD telah digunakan oleh tentera AS terhadap negara asing atau musuh AS.

Pada saat ini dalam sejarah kita, pasukan AS-NATO dikerahkan ke seluruh dunia.

AS dan sekutunya melancarkan perang ke atas Syria dan Iraq dan menyasarkan Iran dan Korea Utara. Mereka juga mengancam Rusia dan China.

Pentagon telah merumuskan kontur agenda ketenteraan global, “perang panjang”, perang tanpa sempadan.

“Perang cuaca” adalah WMD utama dengan potensi untuk mengacaukan ekosistem musuh, memusnahkan pertaniannya, melumpuhkan jaringan komunikasi. Dengan kata lain, teknik ENMOD dapat merosakkan keseluruhan ekonomi negara, memiskinkan berjuta-juta orang dan “membunuh sebuah negara” tanpa menggunakan pasukan dan perkakasan tentera.

Teks berikut, kecuali beberapa suntingan kecil pertama kali diterbitkan pada bulan September 2004.

Artikel tahun 2004 adalah tindak lanjut dari kajian sebelumnya oleh penulis yang bertajuk Senjata Perintah Dunia Baru Washington Memiliki Kebolehan untuk Mencetuskan Perubahan Iklim, Kebangkitan Dunia Ketiga, Januari 2001,

http://www.globalresearch.ca/articles/CHO201A.html

Walaupun The Ecologist menerbitkan pada tahun 2007 versi yang lebih pendek dari kajian di atas, isu manipulasi iklim untuk penggunaan ketenteraan sebahagian besarnya telah diabaikan oleh Ahli-ahli Lingkungan.

URL artikel asal adalah:

http://globalresearch.ca/articles/CHO409F.html.

Esei ini didedikasikan untuk ingatan Dr Rosalie Bertell, yang sejak awal mengungkapkan sifat jahat dari projek HAARP, sebagai sebahagian daripada program senjata bukan konvensional yang bersepadu:

“Ini berkaitan dengan lima puluh tahun program intensif dan semakin merosakkan untuk memahami dan mengawal suasana yang lebih tinggi. … HAARP adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari sejarah panjang penyelidikan ruang angkasa dan pengembangan sifat ketenteraan yang disengajakan. Implikasi ketenteraan menggabungkan projek-projek ini amat membimbangkan. … Kemampuan gabungan HAARP / Spacelab / roket untuk menghasilkan sejumlah besar tenaga, setanding dengan bom nuklear, di mana sahaja di bumi melalui sinar laser dan zarah, sangat menakutkan. Projek ini kemungkinan akan “dijual” kepada masyarakat sebagai perisai ruang terhadap senjata masuk, atau, untuk yang lebih mudah tertipu, alat untuk memperbaiki lapisan ozon. “

Harapan tulus saya bahawa artikel ini akan memperbaharui perbahasan mengenai bahaya perang cuaca dan akan menyumbang kepada objektif perdamaian Dunia yang lebih luas yang memerlukan “pelucutan senjata” berterusan dari alat ketenteraan AS-NATO.

Secara rasmi, program HAARP telah ditutup di lokasinya di Alaska. Teknologi pengubahsuaian cuaca diselimuti kerahsiaan, namun tetap berlaku.

Michel Chossudovsky, 18 Mei 2015

Senjata Pemusnah Massal Terunggul: “Memiliki Cuaca” untuk Penggunaan Tentera

oleh Michel Chossudovsky

Peperangan Cuaca

Pengembangan yang ketara dalam persenjataan perang cuaca Amerika, yang menjadi keutamaan Jabatan Pertahanan bukanlah masalah perbahasan atau perbincangan. Walaupun, ahli lingkungan menyalahkan pentadbiran Bush kerana tidak menandatangani protokol Kyoto, isu “perang cuaca”, iaitu manipulasi corak cuaca untuk penggunaan tentera tidak pernah disebut.

Tentera Udara AS mempunyai keupayaan untuk memanipulasi iklim sama ada untuk tujuan ujian atau untuk penggunaan perisik tentera. Keupayaan ini meluas sehingga mencetuskan banjir, taufan, kemarau dan gempa bumi. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sejumlah besar wang telah diperuntukkan oleh Jabatan Pertahanan AS untuk mengembangkan dan menyempurnakan kemampuan ini.

Pengubahsuaian cuaca akan menjadi bagian dari keamanan dalam dan luar negeri dan dapat dilakukan secara sepihak … Ia mungkin mempunyai aplikasi yang menyinggung dan bertahan dan bahkan dapat digunakan untuk tujuan pencegahan. Keupayaan untuk menghasilkan curah hujan, kabut, dan ribut di bumi atau untuk mengubah cuaca ruang angkasa, … dan produksi cuaca buatan semuanya merupakan bagian dari serangkaian teknologi yang terintegrasi yang dapat memberikan peningkatan yang besar di AS, atau kemampuan yang rendah pada musuh, untuk mencapai kesedaran, jangkauan, dan kekuatan global. (Tentera Udara AS, penekanan ditambahkan. Universiti Udara Tentera Udara AS, Laporan Akhir AF 2025,

http://www.au.af.mil/au/2025/ penekanan ditambahkan)

Walaupun tidak ada bukti kukuh bahawa kemudahan perang cuaca Angkatan Udara AS sengaja digunakan untuk mengubah corak cuaca, seseorang akan menjangkakan bahawa jika kemampuan ini dikembangkan untuk penggunaan ketenteraan, mereka sekurang-kurangnya akan menjadi objek ujian rutin, banyak di cara yang sama dengan pengujian sistem senjata konvensional dan strategik baru.

Tidak perlu dikatakan, pokoknya adalah pantang larang ilmiah. Kemungkinan manipulasi iklim atau persekitaran sebagai sebahagian daripada agenda ketenteraan dan perisikan, walaupun diakui secara diam-diam, tidak pernah dianggap relevan. Penganalisis ketenteraan diam mengenai perkara ini. Ahli meteorologi tidak menyiasat perkara itu, dan pakar alam sekitar sedang mengalami pemanasan global dan protokol Kyoto.

Ironinya, Pentagon, sementara menyedari kemampuannya untuk mengubah iklim Dunia untuk penggunaan ketenteraan, telah bergabung dalam konsensus pemanasan global. Dalam kajian utama (pdf), Pentagon telah menganalisis secara terperinci implikasi pelbagai senario pemanasan global.

Dokumen Pentagon merupakan penyembunyian yang mudah. Tidak ada sepatah kata pun disebut mengenai program perang cuaca utamanya: Program Penyelidikan Auroral Aktif Berkelajuan Tinggi (HAARP) yang berpusat di Gokona, Alaska – dikendalikan bersama oleh Tentera Udara AS dan Tentera Laut AS.

Terdapat beberapa penjelasan arus perdana mengenai cuaca dan perubahan iklim, tidak ada yang menjelaskan sepenuhnya, dalam terma rujukan masing-masing, kejadian cuaca yang sangat luar biasa dan tidak menentu, belum lagi jumlah korban jiwa dan kemusnahan, yang menyebabkan ketidakstabilan keseluruhan pertanian dan sistem eko. Tidak perlu dikatakan penjelasan ini tidak pernah menangani isu manipulasi iklim untuk penggunaan tentera.

Manipulasi Iklim oleh Tentera AS: Program HAARP

Program Penyelidikan Auroral Aktif Frekuensi Tinggi (HAARP) yang berpusat di Gokona, Alaska, telah wujud sejak tahun 1992. Ia adalah sebahagian daripada generasi baru persenjataan canggih di bawah Inisiatif Pertahanan Strategik AS (SDI). Dikendalikan oleh Direktorat Kenderaan Angkasa Angkatan Udara Penyelidikan, HAARP merupakan sistem antena kuat yang mampu mewujudkan “pengubahsuaian ionosfera tempatan terkawal” [lapisan atas atmosfera]:

“[HAARP akan digunakan] untuk mendorong perubahan kecil dalam suhu ionosfera sehingga reaksi fizikal yang dihasilkan dapat dikaji oleh instrumen lain yang berada di atau dekat dengan situs HAARP”. (Laman web HAARP)

Nicholas Begich – terlibat secara aktif dalam kempen awam menentang HAARP – menggambarkan HAARP sebagai: “Teknologi pancaran gelombang radio yang sangat kuat yang mengangkat kawasan ionosfera dengan memfokuskan sinar dan memanaskan kawasan tersebut. Gelombang elektromagnetik kemudian melantun kembali ke bumi dan menembusi segalanya – hidup dan mati. “

(untuk keterangan lebih lanjut lihat Michel Chossudovsky, http://www.globalresearch.ca/articles/CHO201A.html)

Saintis terkenal di dunia Dr. Rosalie Bertell menggambarkan HAARP sebagai “pemanas raksasa yang dapat menyebabkan gangguan besar pada ionosfer, bukan hanya membuat lubang, tetapi sayatan panjang di lapisan pelindung yang membuat radiasi mematikan dari pengeboman planet ini.” (dipetik dalam Chossudovsky, op cit.)

Menurut Richard Williams, seorang ahli fizik dan perunding ke makmal David Sarnoff di Princeton HAARP merupakan “tindakan vandalisme global yang tidak bertanggungjawab.”

Dia dan yang lain takut pada tahap kedua rahsia di mana HAARP akan melakukannya

“Pancarkan lebih banyak tenaga ke ionosfera. Itu boleh menyebabkan gangguan teruk pada atmosfer atas di satu lokasi yang boleh menghasilkan kesan yang menyebar dengan cepat di Bumi selama bertahun-tahun. “

(Dipetik dalam Scott Gilbert, Perang Alam Sekitar dan Dasar Luar Negeri AS: Senjata Pemusnah Besar,

http://www.globalresearch.ca/articles/GIL401A.html)

HAARP telah disampaikan kepada masyarakat sebagai program penyelidikan ilmiah dan akademik. Dokumen ketenteraan AS nampaknya menunjukkan bahawa objektif utama HAARP adalah “mengeksploitasi ionosfera untuk tujuan Jabatan Pertahanan.” (dipetik dalam Chossudovsky, op cit).

Tanpa merujuk secara eksplisit program HAARP, kajian Angkatan Udara AS menunjukkan penggunaan “modifikasi ionosfera yang diinduksi” sebagai cara mengubah corak cuaca serta mengganggu komunikasi dan radar musuh. (Ibid)

HAARP juga memiliki kemampuan untuk memicu pemadaman dan mengganggu sistem kuasa elektrik seluruh wilayah.

Analisis pernyataan yang berasal dari Angkatan Udara AS menunjukkan yang tidak dapat difikirkan: manipulasi rahsia terhadap pola cuaca, sistem komunikasi dan kuasa elektrik sebagai senjata perang global, yang memungkinkan AS untuk mengganggu dan menguasai seluruh wilayah di Dunia.

Perang Cuaca: Bonanza Korporat

HAARP telah beroperasi sejak awal tahun 1990-an. Sistem antena di Gakona, Alaska, pada mulanya didasarkan pada teknologi yang dipatenkan oleh Advanced Power Technologies Inc. (APTI), anak syarikat Atlantic Ritchfield Corporation (ARCO).

Fasa pertama Instrumen Penyelidikan Ionosfera HAARP (IRI) diselesaikan oleh APTI. Antena sistem IRI pertama kali dipasang pada tahun 1992 oleh anak syarikat British Aerospace Systems (BAES) menggunakan paten APTI. Antena memancar ke atmosfera luar menggunakan satu set pemancar frekuensi tinggi tanpa wayar.

Pada tahun 1994, ARCO menjual anak syarikat APTI, termasuk paten dan kontrak pembinaan fasa kedua kepada E-Systems, pakaian tentera berteknologi tinggi yang berahsia dengan pautan ke CIA (http://www.crystalinks.com/haarp.html).

E-Systems mengkhususkan diri dalam pengeluaran peralatan perang elektronik, mesin navigasi dan pengintaian, termasuk “alat pengintipan yang sangat canggih”:

“[E-Systems] adalah salah satu kontraktor perisikan terbesar di dunia, melakukan pekerjaan untuk CIA, organisasi perisikan pertahanan, dan lain-lain. Jualan tahunan AS $ 1.8 bilion kepada organisasi-organisasi ini, dengan $ 800 juta untuk projek-projek hitam sangat rahsia sehingga Kongres Amerika Syarikat tidak diberitahu bagaimana wang itu dibelanjakan.

(http://www.earthpulse.com/haarp/vandalism.html)

“Perusahaan telah melengkapi proyek ketenteraan seperti Rencana Doomsday (sistem yang memungkinkan Presiden menguruskan perang nuklear) dan Operasi Gurun Ribut.”

(Princeton Review, http://www.princetonreview.com/cte/profiles/internshipGenInfo.asp?internshipID=998)

Dengan pembelian APTI, E-Systems memperoleh teknologi dan hak paten perang cuaca strategik, termasuk Paten Amerika Syarikat Bernard J. Eastlund No. 4,686,605 yang bertajuk “Kaedah dan Alat untuk Mengubah Kawasan di Atmosfera Bumi, Ionosfera dan / atau Magnetosfera”.

Perlu disebutkan bahawa paten Eastlund / APTI didasarkan pada penyelidikan saintis Yugoslavia Nicola Tesla (banyak idea yang dicuri oleh syarikat AS).

(Lihat Scott Gilbert, Perang Alam Sekitar dan Dasar Luar Negeri AS: Senjata Pemusnah Besar-besaran,

http://www.globalresearch.ca/articles/GIL401A.html)

Eastlund menyifatkan teknologi mematikan ini mampu:

“Menyebabkan … gangguan komunikasi seluruh bahagian Bumi yang sangat besar … pemusnahan peluru berpandu atau pesawat, pesongan atau kekeliruan … pengubahsuaian cuaca …”

(http://www.wealth4freedom.com/truth/12/HAARP.htm),

Tidak menghairankan bahawa paten itu sebelumnya telah dimeteraikan di bawah perintah kerahsiaan kerajaan. Hampir setahun selepas pembelian E-Systems teknologi perang cuaca APTI, E-Systems dibeli oleh Raytheon, kontraktor ketenteraan AS keempat terbesar. Melalui pemerolehan berputar-putar wang ini, Raytheon menjadi firma “elektronik pertahanan” terbesar di Dunia. Sementara itu, ARCO yang telah menjual APTI kepada E-Systems, telah diambil alih oleh konsorsium minyak BP-AMOCO, sehingga menyatukan syarikat minyak terbesar di Dunia (BP).

Raytheon melalui anak syarikat E-Systems kini memiliki hak paten yang digunakan untuk mengembangkan kemudahan perang cuaca HAARP di Gakona Alaska. Raytheon juga terlibat dalam bidang penyelidikan cuaca lain untuk kegunaan ketenteraan, termasuk aktiviti anak syarikatnya di Antartika, Raytheon Polar Services.

“Memiliki Cuaca”: Menjelang Tahap Akhir yang Diperluas

Array dan pemancar antena HAARP dijadualkan untuk dibangun dalam beberapa fasa yang berbeza

http://www.haarp.alaska.edu/haarp/phases.html

Prototaip Pembangunan (DP) (Lihat http://www.haarp.alaska.edu/haarp/dp.html)
Diisi DP (FDP),
IRI terhad (LIRI)
Saiz penuh atau IRI akhir (FIRI). Lihat http://www.haarp.alaska.edu/haarp/fdp.html
Semasa pemerintahan Clinton, “Filled Developmental Prototype” (FDP), iaitu sistem yang terdiri daripada susunan 48 elemen antena aktif dengan pemancar tanpa wayar yang disambungkan, dipasang dan disiapkan di kemudahan HAARP pada tahun 1994. (Lihat Gambar 1 di bawah) Prototaip Pembangunan Awal (DP), hanya 18 daripada 48 pemancar yang disambungkan.

Bernard Eastlund dalam wawancara tahun 1997 menggambarkan susunan antena ini di tahap DP Diisi sebagai “pemanas ionosfera terbesar yang pernah dibina”.

Sistem 48 antena ini, bagaimanapun, sementara beroperasi sepenuhnya, tidak menurut Eastlund, cukup kuat (pada tahun 1997) “untuk membawa idea-idea dalam patennya membuahkan hasil”:.

“Tetapi mereka bangun di sana”, katanya. “Ini adalah peranti yang sangat kuat. Terutama jika mereka melangkah ke tahap yang diperluas. “

(dipetik dalam Scott Gilbert, op cit,

lihat juga http://www.emagazine.com/january-february_1997/0197currhaarp.html)

‘Tahap pengembangan terakhir’ ini yang dibayangkan oleh Eastlund, yang akan memberikan kemampuan maksimum untuk memanipulasi corak cuaca Dunia, kini telah dicapai. Di bawah pentadbiran Bush, rakan utama Raytheon (yang memiliki hak paten) dalam peringkat pembinaan dan pembangunan array antena HAARP, adalah British Aerospace Systems (BAES), yang telah terlibat dalam pemasangan awal antena pada awal 1990-an. Kontrak berjuta-juta dolar itu diberikan oleh The Office of Naval Research kepada BAES pada tahun 2003, melalui AS anak syarikat BAE Systems Advanced Technologies Inc. Kontrak itu ditandatangani hampir dua bulan sebelum pencerobohan Anglo-Amerika ke Iraq.

Dengan menggunakan teknologi Raytheon, BAES adalah untuk mengembangkan HAARP Ionospheric Research Instrument (IRI) dengan kemampuan maksimum “Ukuran penuh atau IRI akhir (FIRI)”.

Pada bulan April 2003, BAE Systems Advanced Technologies mengalihkan pengeluaran dan pemasangan antena kepada Phazar Corp (http://www.phazar.com/), sebuah syarikat yang mengkhususkan diri dalam antena tanpa wayar canggih untuk kegunaan ketenteraan.

(Phazar memiliki Antenna Products Corporation of Mineral Wells, Texas http://www.antennaproducts.com/).

Phazar diberi kepercayaan untuk menghasilkan dan memasang 132 item antena dipol bersilang untuk kemudahan HAARP.

(http://www.antennaproducts.com/News%20Release%2004-18-03.pdf)

Setahun kemudian, pada bulan April 2004, fasa terakhir dalam pengembangan kemudahan HAARP dilancarkan. (Jabatan Pertahanan, 19 April 2004). Fasa ini terdiri daripada melengkapkan semua 180 antena dengan pemancar frekuensi tinggi. BAE Systems dianugerahkan satu lagi kontrak yang lumayan, kali ini dengan harga $ 35 juta.

Pada bulan Julai 2004, Phazar telah menghantar dan memasang 132 antena dipol bersilang termasuk struktur sokongan antena dan item skrin tanah di kemudahan HAARP, menjadikan jumlah antena dari 48 di bawah tahap FDP menjadi 180. (lihat Jadual 2).

Sementara itu, BAE Systems telah berkontrak dengan firma elektronik pertahanan berdasarkan Jersey, DRS Technologies, Inc dalam pengaturan penyumberan luar $ 11.5 juta, pengeluaran dan pemasangan pemancar radio frekuensi tinggi (HF) untuk rangkaian antena HAARP.

(Lihat http://www.drs.com/press/archivelist.cfm?PRESS_RELEASE_ID=1529&preview=1 dan Business Wire, 15 Jun 2004).

DRS mengkhususkan diri dalam pelbagai produk canggih untuk tentera dan agensi perisikan A.S.

(http://www.drs.com/corporateinfo/index.cfm).

Di bawah kontraknya dengan Sistem Maklumat dan Sistem Perang Elektronik BAE di Washington, D.C., DRS adalah untuk membuat dan memasang “lebih daripada 60 Model D616G 10-Kilowatt Dual Transmitter” untuk digunakan dengan antena sistem HAARP. (Tidak jelas dari pernyataan syarikat sama ada semua 180 antena akan dilengkapi dengan pemancar, menjadikan sistem ini mencapai kemampuan IRI sepenuhnya).

Penghantaran dan pemasangan akan diselesaikan pada bulan Julai 2006. Sementara HAARP digambarkan sebagai “proyek penyelidikan”, produksi pemancar dipercayakan kepada DRS C41 “Command, Control, Communications, Computers and Intelligence (C4I) Group”

Gambar rajah dan gambar di bawah menerangkan Kemudahan HAARP Alaska pada tahun 1997. [Perhatikan bahawa kebanyakan pautan url rosak kerana penutupan kemudahan HAARP]

. Susun atur FDP

Gambar 1: Array 48 Elemen Antena dengan Tempat Pemancar (pentas FDP)

Susunan antena 48 disokong oleh tempat pemancar, masing-masing mengandungi 6 kabinet pemancar. (Lihat gambar tempat perlindungan di bawah)

Setiap kabinet mengandungi dua pemancar. (gambar kabinet di bawah)

Antena 132 dipole yang baru dipasang oleh Phazar meningkatkan saiz kemudahan HAARP Alaska; pemancar baru dibekalkan dan dipasang oleh DRS

Imej 1: Foto Udara dari Laman HAARP Alaska

Sumber: http://www.haarp.alaska.edu/haarp/ohd.html

HAARP

Gambar 2: Array Antena HAARP

Sumber: http://www.haarp.alaska.edu/haarp/HaarpSite.html

Shelter Pemancar Imej 3

Pelindung Pemancar yang mengandungi Enam Kabinet Pemancar. Setiap Kabinet mengandungi dua pemancar

Imej 4: Di dalam Tempat Pemancar

Gambar 5. Dua Pemancar membentuk Kabinet Pemancar [tidak lagi tersedia]

http://www.haarp.alaska.edu/haarp/images

Pengujian Peralatan HAARP (2003-2004)

Perlu diperhatikan bahawa perluasan peluasan antena (misalnya selama 2003-2004), sebagai sebahagian daripada kontrak yang dicapai dengan BAE Systems dan pelbagai subkontraktornya, ujian rutin peralatan perang cuaca yang dipasang. IRI Terhad peringkat menengah (LIRI), dapat beroperasi pada tahun 2004, setelah penyelesaian array antena 180 di bawah kontrak Phazar dan sementara menunggu penghantaran terakhir pemancar radio HF yang tersisa.

Dalam hal ini, sebuah laporan yang diterbitkan oleh parlemen Rusia (Duma) pada tahun 2002, menunjukkan bahawa Tentera AS mempunyai rancangan untuk menguji teknik pengubahsuaian cuaca di fasilitas Alaska, dan juga di dua lokasi lain:

“Jawatankuasa tersebut melaporkan bahawa AS merancang untuk menguji tiga kemudahan seperti ini. Salah satunya terletak di tempat ujian ketenteraan di Alaska dan ujian berskala penuh akan bermula pada awal tahun 2003. Yang kedua adalah di Greenland dan yang ketiga di Norway.

“Apabila kemudahan ini dilancarkan ke angkasa dari Norway, Alaska dan Greenland, kontur tertutup akan dibuat dengan potensi terpadu yang benar-benar hebat untuk mempengaruhi medium dekat Bumi,” kata State Duma.

Amerika Syarikat merancang untuk melakukan eksperimen saintifik berskala besar di bawah program HAARP, dan tidak dikendalikan oleh masyarakat global, akan membuat senjata yang mampu memecahkan saluran komunikasi radio dan peralatan yang dipasang di kapal angkasa dan roket, memprovokasi kemalangan serius di rangkaian elektrik dan minyak dan saluran paip gas dan mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan mental orang yang tinggal di seluruh wilayah, kata timbalan. (Agensi Berita Interfax, bahasa Rusia asli, Pemantauan BBC, 8 Ogos 2002, penekanan ditambahkan)

Sama ada laporan oleh Duma Rusia mengenai pengujian “mulai awal 2003” betul atau tidak, pentadbiran AS mesti dihadapkan secara nasional dan antarabangsa, di peringkat politik dan diplomatik, di PBB dan Kongres AS, oleh komuniti saintifik antarabangsa , oleh ahli alam sekitar dan gerakan anti perang. Masa depan umat manusia terancam oleh penggunaan teknik pengubahsuaian cuaca.

Lebih-lebih lagi, untuk menjalankan kempen yang berkesan, perlu dilakukan penyelidikan saintifik mengenai kejadian cuaca luar biasa yang diperhatikan dalam beberapa tahun kebelakangan ini (dan terutama sejak awal 2003). Penyiasatan ini harus dilakukan secara menyeluruh, mengumpulkan data yang relevan, mengaitkan kejadian cuaca tertentu dengan aktiviti antena yang dirakam di laman Alaska serta di dua laman web lain, dll.

Tahap FIRI Instrumen Penyelidikan Ionosfera Saiz Penuh, digambarkan sebagai “ukuran maksimum 180 elemen antena, disusun dalam 15 lajur dengan 12 baris” dijadwalkan selesai pada pertengahan tahun 2006 (dengan asumsi pemasangan pemancar ganda yang tersisa), di mana waktu program HAARP akan mencapai kapasiti maksimum FIRI, yang bermaksud kemampuan untuk mengubah secara selektif, untuk penggunaan ketenteraan, corak cuaca di mana sahaja di Dunia.

“IRI saat ini [Juni 2004] terdiri dari 48 elemen antena dan memiliki kapasiti daya 960,000 watt. Apabila dipasang, 132 pemancar tambahan akan memberi kapasiti 3.6 mega-watt kepada HAARP [lihat Jadual 2 di bawah]. Pembangunan HAARP dibiayai bersama oleh Angkatan Udara A.S., Tentera Laut A.S. dan Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA). (Wire Perniagaan, 10 Jun 2004)

Jadual 2: Perbandingan Fasa IRI

DP

FDP

LIRI

FIRI

Bilangan Unsur Antena Aktif

18

48

108

180

Jumlah Daya Pemancar (kW)

360

960

2160

3600

Keuntungan Antena Maksimum (dB)

19

24

29

31

Pwr Sinaran Berkesan Maksimum (dBW)

74

84

92

96

Lebar Corak Antena Min (darjah)

9

8

5

Jarak frekuensi

2.8 hingga 10 MHz

Jenis-Jenis Modulasi

CW / AM / FM / PM

Sumber http://www.haarp.alaska.edu/haarp/phases.html

Tahap kapasitas penuh maju (FIRI) ini sesuai dengan apa yang disebut oleh Angkatan Udara AS sebagai “Memiliki Cuaca”:

Angkasa aeroangkasa AS [akan] ‘memiliki cuaca’ dengan memanfaatkan teknologi yang baru muncul dan memfokuskan pengembangan teknologi tersebut ke aplikasi pertempuran perang … Dari meningkatkan operasi ramah atau mengganggu musuh melalui penyesuaian corak cuaca semula jadi skala kecil untuk menyelesaikan dominasi komunikasi global dan kawalan ruang, modifikasi cuaca menawarkan pejuang perang pelbagai pilihan yang mungkin untuk mengalahkan atau memaksa musuh… Di Amerika Syarikat, pengubahsuaian cuaca kemungkinan akan menjadi sebahagian daripada dasar keselamatan nasional dengan domestik dan antarabangsa aplikasi. Kerajaan kita akan melaksanakan dasar seperti itu, bergantung pada kepentingannya, di pelbagai peringkat.

(Tentera Udara AS, penekanan ditambahkan. Universiti Udara Tentera Udara AS, Laporan Akhir AF 2025, http://www.au.af.mil/au/2025/)

Peperangan Cuaca menentang “Rogue States”

Kejadian iklim yang tidak biasa di AS dan Eropah Barat telah banyak didokumentasikan.

Namun, apa yang gagal digarisbawahi oleh media berita adalah bahawa sejumlah perubahan iklim yang tidak biasa dan dramatik telah terjadi dalam beberapa tahun kebelakangan ini di negara-negara yang dikenal pasti sebagai sasaran yang mungkin di bawah doktrin perang pre-emptive Pentadbiran AS.

Corak cuaca di Korea Utara, misalnya, telah ditandai sejak pertengahan 1990-an oleh kekeringan berturut-turut, diikuti oleh banjir. Hasilnya adalah pemusnahan keseluruhan sistem pertanian. Di Cuba, coraknya sangat mirip dengan yang diperhatikan di Korea Utara. (lihat Jadual 3)

Di Iraq, Iran dan Syria, musim kemarau yang dahsyat terjadi pada tahun 1999. Di Afghanistan, empat tahun kemarau pada tahun-tahun sebelum AS memimpin pencerobohan pada tahun 2001, telah menyebabkan kehancuran ekonomi petani, yang menyebabkan kebuluran yang meluas.

Walaupun tidak ada bukti bahawa kejadian cuaca ini adalah hasil dari perang iklim, Phillips Geophysics Lab, yang merupakan rakan kongsi dalam projek HAARP menyediakan kursus untuk anggota tentera di Pangkalan Tentera Udara Hanscom di Maryland, mengenai “Teknik Pengubahsuaian Cuaca”. Garis besar kursus ini secara eksplisit mempertimbangkan pencetus ribut, taufan, dll untuk penggunaan tentera.

(Lihat tayangan slaidnya di http://www.dtc.army.mil/tts/1997/proceed/abarnes/

Buka persembahan PowerPoint di http://www.dtc.army.mil/tts/tts97/abarnes.zip)

Manipulasi cuaca adalah senjata pra-pilihan utama. Ini dapat ditujukan terhadap negara musuh atau bahkan “negara ramah”, tanpa sepengetahuan mereka. Peperangan cuaca merupakan bentuk perang sebelum perang yang tersembunyi. Manipulasi iklim dapat digunakan untuk mengacaukan ekonomi, ekosistem dan pertanian musuh (mis. Korea Utara atau Cuba). Tidak perlu dikatakan ia boleh mencetuskan kekacauan di pasaran kewangan dan komoditi dan berpotensi digunakan sebagai instrumen “perdagangan orang dalam” untuk keuntungan kewangan. Ia memiliki kemampuan untuk mengacaukan institusi negara. Serentak dengan itu, gangguan dalam pertanian menimbulkan kebergantungan yang lebih besar pada bantuan makanan dan bahan makanan yang diimport dari AS dan negara-negara Barat yang lain.

Pentadbiran Bush telah menyatakan bahawa pihaknya berhak menyerang negara-negara ini secara awal, dengan tujuan untuk menjamin keselamatan tanah air Amerika.

Washington – sebagai sebahagian daripada tinjauan postur nuklearnya – telah mengancam beberapa negara termasuk China dan Rusia dengan serangan nuklear sebelum ini. Seseorang akan menganggap bahawa penargetan negara penyangak yang sama ada berkaitan dengan penggunaan teknik pengubahsuaian cuaca ”.

Walaupun tidak ada bukti penggunaan peperangan cuaca terhadap negara-negara nakal, garis panduan kebijakan mengenai “teknik intervensi cuaca” telah dibuat dan teknologi ini beroperasi sepenuhnya.

Jadual 3: Kejadian Cuaca Tidak Biasa: Korea Utara, Cuba, Afghanistan dan Iraq

Catatan: Walaupun Angkatan AS mengakui bahawa senjata ENMOD adalah sebahagian dari gudang senjata ketenteraan, tidak ada bukti atau bukti rasmi bahawa teknik ENMOD telah digunakan oleh tentera AS untuk menentang negara asing atau musuh AS.

Tidak ada bukti kukuh bahawa corak cuaca luar biasa yang tercatat di bawah adalah hasil dari perang iklim.

Korea Utara

Banjir dan kekeringan berulang pada tahun yang sama melanda Korea Utara sejak tahun 1995, 220,000 orang mati dalam kelaparan berikutnya, menurut angka Pyongyang sendiri. Angka A.S. menyatakan jumlah kematian akibat kebuluran adalah 2 juta.

Banjir besar pertama berlaku pada tahun 1995.

Berlakunya banjir dan kemarau pada tahun 1999. Kekurangan air yang serius akibat kemarau tahun 1999 mendorong kepada pemusnahan tanaman.

“Suhu air di sawah melampaui 40 darjah dan tanaman padi tinggi yang segar dari tempat penanaman padi layu. Khususnya, hampir semua anak benih jagung dan biji benih jagung habis, ”tambahnya.

Pada tahun 2001, pada bulan Jun terjadi kekeringan yang meluas dengan curah hujan hanya 10% dari paras normal, yang berfungsi untuk merosakkan tanaman pertanian. Dan kemudian beberapa bulan kemudian, pada bulan Oktober, terdapat banjir besar yang menyebabkan pemusnahan padi yang semakin merosot dan keadaan krisis dalam pengedaran makanan.

“Pegawai di provinsi Kangwon – sebuah daerah yang sudah kekurangan makanan – mengatakan kesan hujan lebat dan banjir sangat dahsyat. Hujan biasa yang direkodkan untuk bulan Oktober adalah sekitar 20 mm. Tetapi di kawasan yang paling teruk terjejas hujan 400 mm (18 inci) turun hanya dalam 12 jam. “Itu adalah banjir terburuk yang kami alami sejak catatan dimulai pada tahun 1910,” kata Kim Song Hwan, ketua Jawatankuasa Pemulihan Kerosakan Banjir pemerintah di wilayah tersebut.

(BBC, 23 Okt 2001, http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/1614981.stm)

Cuba

Selama beberapa tahun Cuba terkena kemarau berulang. Pada tahun 1998, hujan di Kuba Timur berada pada tahap terendah sejak tahun 1941.

Pasukan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan 539,000 orang, 280,000 daripadanya adalah petani, secara langsung terpengaruh oleh pengurangan ketersediaan makanan atau pengurangan pendapatan melalui kerugian pengeluaran. Beberapa kesan yang dilaporkan adalah: kelaparan di kawasan; kehilangan sehingga 14% tanaman tebu yang ditanam tahun lalu dan pengurangan tanaman yang ditanam pada musim bunga ini, kerana hujan tidak mencukupi untuk beberapa benih bercambah (yang akan mengurangkan tanaman tahun depan); sebanyak 42% kerugian makanan pokok seperti sayur-sayuran akar, kacang, pisang, dan beras di lima wilayah timur; dan kehilangan ternakan, unggas, dan telur

(Bantuan PBB, http://www.reliefweb.int/w/rwb.nsf/0/2975570e60ff2a7685256680005a8e2d?OpenDocument)

Pada tahun 2003, kemarau yang dahsyat melanda bahagian barat Cuba

Pada tahun 2004 Mei-Jun, negara ini dilanda kemarau terburuk dalam sejarahnya:

“Kekeringan yang teruk yang melanda Kuba timur telah mengikis 40 persen tanah ladang, menyebabkan ribuan ekor lembu dan hampir 4 juta orang mengira setiap tetes air yang mereka konsumsi.” Kekeringan digambarkan sebagai yang paling teruk dalam 40 tahun.

“Kekeringan telah merampas permukaan air bawah tanah sekitar 10 kaki selama 10 tahun terakhir, menjadikan lebih dari 5.000 sumur di seluruh wilayah kering,” kata Leandro Bermudez, seorang ahli geologi dan orang kedua di Institut Sumber Hidraulik Nasional Cuba.

(MSNBC, 21 Jun 2004 http://msnbc.msn.com/id/5262324

Bandar-bandar kehabisan air. Menurut Independent, “Kekeringan membuat Cuba berlutut:

Tanpa disedari oleh dunia, tempoh kering terpanjang selama beberapa dekad telah membuat banyak Cuba berlutut. Mungkinkah ini krisis yang akhirnya menghancurkan revolusi Fidel?

“Di seluruh Kuba tengah dan timur, petani, peternak, penghuni kota dan pegawai pemerintah berupaya menangani musim kemarau yang memicu yang bermula sedekad yang lalu dan meningkat dalam dua tahun terakhir.

Walaupun secara tradisional gersang, wilayah Holguin, Camaguey dan Las Tunas memegang beberapa padang rumput dan ladang terbaik Cuba dan telah lama penting bagi industri tenusu, daging lembu dan pertanian negara komunis ini.

Lebih daripada 12,500 ekor lembu mati di Holguin sahaja pada tahun 2004 dan pengeluaran susu telah menurun 20 peratus. Harga kacang, pisang, ubi jalar dan pokok-pokok lain meningkat di pasaran swasta.

Kekeringan telah menyebabkan kerugian berjuta-juta dolar dan para pegawai menghabiskan berjuta-juta lagi untuk menggali sumur, membina saluran paip air dan mengambil langkah-langkah lain untuk cuba meredakan krisis – sejumlah besar wang dalam sebuah negara miskin yang berjuang melalui masa-masa ekonomi yang sukar dan pertempuran dengan Amerika Negeri.

Pegawai juga telah memindahkan ribuan lembu ke kawasan yang lebih subur dan sedang berusaha dengan gigih untuk menyelesaikan saluran paip sejauh 32 batu yang akan menarik air ke bandar Holguin dari sungai terbesar di Cuba, Cauto. Paip bernilai $ 5 juta dapat disiapkan bulan depan.

(Chicago Tribune, 29 Julai 2004, http://www.thestate.com/mld/thestate/news/world/9271316.htm)

Laporan di atas hingga September 2004, disiarkan sebelum taufan melanda pantai Kuba diikuti dengan hujan lebat.

Afghanistan dan bekas Republik Soviet Asia Tengah

Kekeringan terburuk dalam sejarah Afghanistan berlaku dalam tiga tahun berturut-turut sebelum serangan menyerang Amerika Syarikat, dari tahun 1999 hingga 2001. Pemulihan pertanian pada tahun 1990-an, setelah perang Soviet-Afghanistan terhenti.

Setelah pencerobohan tahun 2001 oleh AS, Amerika Syarikat membekalkan Afghanistan dengan gandum yang diubahsuai secara genetik dan jenis baja yang sesuai untuk digunakan dengan gandum GM, yang dikatakan tahan musim kemarau hasil tinggi. Sumbangan gandum GM, bagaimanapun, juga menyebabkan ketidakstabilan ekonomi petani kecil kerana varietas gandum GM tidak dapat diproduksi secara lokal. Pada tahun 2002, kebuluran yang hampir tidak dilaporkan oleh media, melanda negara ini.

Keadaan serupa walaupun kurang parah berlaku di bekas republik Soviet Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, dan Uzbekistan.

Seperti Afghanistan, Tajikistan telah merosakkan infrastrukturnya oleh perang saudara yang berpanjangan dengan fundamentalis Muslim. Sejak itu, musim kemarau terburuk dalam 74 tahun telah memusnahkan tanaman makanan di sebahagian besar negara, menjadikan hampir separuh daripada 6.2 juta orang di negara ini rentan terhadap ancaman kelaparan dan penyakit, meningkat dari 3 juta tahun lalu. Satu-satunya bahagian ekonomi yang tidak terjejas adalah perdagangan dadah. Tajikistan adalah laluan transit untuk 65 hingga 85 peratus heroin yang diseludup keluar dari Afghanistan, pengeluar terbesar di dunia.

(http://www.americanfreepress.net/Mideast/Drought__Desperation_Breed_Vio/drought__desperation_breed_vio.html)

Dipicu oleh curah hujan terendah (2001) dalam ingatan hidup, sebilangan besar Iran, Uzbekistan, Pakistan dan Tajikistan dikurangkan menjadi padang pasir ketika meja air tenggelam, sumur yang sudah lama kering dan kawanan ternak binasa.

Krisis nampaknya memenuhi ramalan perubahan iklim yang membimbangkan yang menunjukkan bahawa negeri-negeri di sepanjang Jalan Sutera lama akan mengalami kenaikan suhu yang lebih curam daripada wilayah lain di bumi. Pada akhir abad ini, suhu akan menjadi 5C lebih panas di kawasan yang secara teratur melihat termometer melambung tinggi di atas 40C.

Kajian itu, yang diterbitkan tahun lalu oleh Pusat Penyelidikan Perubahan Iklim Tyndall di University of East Anglia, meramalkan bahawa negara-negara Asia dari Kazakhstan ke Arab Saudi akan menjadi panas dua kali lebih banyak daripada yang lain. “Beberapa negara,” tambah laporan itu, “termasuk Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan dan Iran, [sedang menghadapi] kelaparan.”

Di Tajikistan, PBB meminta bantuan untuk mengelakkan bencana. “Bantuan asing yang besar diperlukan atau tidak akan ada kelaparan skala besar,” kata Matthew Kahane, penyelaras bantuan kemanusiaan PBB, yang berbicara dari ibu kota, Dushanbe.

“Negara ini mengalami curah hujan terendah selama 75 tahun. Keluarga yang selamat tahun lalu dengan menjual lembu dan ayam mereka kini tidak mempunyai cara lain untuk mengatasi. Sebilangan isi rumah menjual kaca dari tingkap mereka dan balok kayu dari atap mereka untuk mengumpulkan wang untuk makanan. “

(The Guardian, 0ct 30, 2001,

http://www.guardian.co.uk/famine/story/0,12128,736902,00.html)

Iraq

Pada tahun 1999, Iraq mengalami kemarau terburuk abad ini, dengan kesan memicu kebergantungan yang lebih besar pada biji-bijian yang diimport di bawah program minyak untuk makanan. Terdapat penurunan hingga 70 peratus dalam hasil domestik gandum, barli dan bijirin lain, yang berfungsi untuk melemahkan lagi ekonomi negara itu, dilumpuhkan oleh sekatan ekonomi dan pengeboman rutin oleh pesawat bersekutu di zon larangan terbang.

Situasi serupa (walaupun kurang serius) berlaku di Syria dan Iran, yang ditandai dengan penurunan pengeluaran pertanian yang ketara.

Artikel Penyelidikan Global Berkaitan mengenai Weather Warfare

Michel Chossudovsky, Senjata Perintah Dunia Baru Washington Berupaya Memicu Perubahan Iklim, Jan 2001,

http://www.globalresearch.ca/articles/CHO201A.html

Vladimir V. Sytin, Rahsia Penggunaan Teknik Pengubahsuaian Cuaca oleh Tentera Udara AS? Ogos 2003,

http://www.globalresearch.ca/articles/SYT308A.html

Interfax, .US Dapat Menguasai Planet jika Menyebarkan Senjata Ini Di Angkasa, CRG, Ogos 2002,

http://www.globalresearch.ca/articles/INT208A.html

Scott Gilbert, Perang Alam Sekitar dan Dasar Luar AS: Senjata Pemusnah Besar, Januari 2004,

http://globalresearch.ca/articles/GIL401A.html

Bob Fitrakis, Rods from Gods: Kegilaan Star Wars, 24 Jun 2004,

http://globalresearch.ca/articles/FIT407A.html

Adakah Percubaan Ketenteraan Rahsia Menyebabkan Pemadaman 2003? 7 September 2003,

http://globalresearch.ca/articles/ANA309A.html


Buku Baru dari Penyelidikan Global

Senario WWIII

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s