Categories
Islamic

Washington and Riyadh’s Terror Enterprise. Wahhabi-indoctrinated Mercenaries – Global Research

👉 Malay and English language

Pengganas Washington dan Riyadh. Tentara bayaran Wahhabi-indoktrinasi

Selama beberapa dekad, Amerika Syarikat dan sekutu NATOnya telah membantu Arab Saudi mengeksport kaedah indoktrinasi politik yang dikenali sebagai Wahhabisme untuk mensosialisasikan individu dan melancarkan barisan tentera upahan yang digunakan untuk melancarkan perang proksi di luar negara dan memanipulasi penduduk Barat di rumah.

Apa yang dimulakan sebagai sarana bagi Dewan Saud sendiri untuk menubuhkan, memperluas, dan akhirnya menyatukan kekuatan politik di Semenanjung Arab pada abad ke-18 kini telah menjadi alat kekuatan geopolitik yang disatukan dengan baik yang disatukan ke dalam kebijakan luar negeri Washington.

Pengakuan yang luar biasa baru-baru ini dibuat di halaman Washington Post dalam sebuah artikel berjudul, “Putera Saudi menafikan Kushner adalah” di dalam sakunya “.”

Artikel itu memetik Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman, dengan menyatakan (penekanan ditambahkan):

Ditanya mengenai penyebaran Wahhabisme yang didanai oleh Saudi, kepercayaan yang kuat yang dominan di kerajaan dan ada yang menuduh sebagai sumber keganasan global, Mohammed mengatakan bahawa pelaburan di masjid dan madrasah di luar negeri berakar pada Perang Dingin, ketika sekutu meminta Arab Saudi menggunakan sumbernya untuk mencegah masuknya negara-negara Islam oleh Kesatuan Soviet.

Pemerintah Saudi yang berturut-turut kehilangan jejak usaha itu, katanya, dan sekarang “kita harus mengembalikan semuanya.” Pembiayaan sekarang sebahagian besarnya berasal dari “yayasan” yang berbasis di Saudi, katanya, dan bukannya dari pemerintah.

Walaupun artikel tersebut mendakwa “pemerintah Saudi berturut-turut kehilangan jejak usaha” dan dana itu sekarang diberikan oleh “yayasan” yang berbasis di Saudi, “ini tidak benar.

Tidak ada “pemerintahan berturut-turut” di Arab Saudi. Negara sejak penubuhannya dikendalikan oleh satu keluarga – House of Saud.

Dan sementara yayasan-yayasan yang berpusat di Saudi mungkin merupakan jalan untuk mengatur Wahhabisme, dibiayai, dan diarahkan, ia pasti dilakukan atas perintah Riyadh dalam proses yang ditaja oleh Washington.

Alat, Bukan Ideologi

Wahabi diciptakan dan digunakan sebagai alat politik pada awal tahun 1700-an. Ia berfungsi sebagai tonggak penubuhan Arab Saudi. Secara mudah, Wahhabisme – sejak awal – tidak toleran terhadap orang luar. Bagi orang Saudi yang mencari kekuatan politik melalui penaklukan, intoleransi ini dengan mudah diterjemahkan ke dalam penggunaan kekerasan terhadap suku dan negara jiran yang tidak tunduk pada kekuasaan Saudi.

British akan memanfaatkan alat politik ini lebih jauh dalam pertarungan kekuasaannya dengan Kerajaan Uthmaniyyah. Ia mendorong dan memupuk ideologi ekstremis seperti Wahabi sebelum dan sesudah kejatuhan Empayar Uthmaniyyah. Selepas Perang Dunia, British dan Amerika akan bersekutu dengan negara-negara seperti Arab Saudi dan mula mengeksport indoktrinasi Wahhabi ke seluruh dunia.

Pengakuan Putera Mahkota Mohammed bin Salman mengenai hal ini memberikan gambaran lebih lanjut mengenai penggunaan ekstremis Washington di Syria pada akhir 1970-an dan awal 1980-an serta sokongan AS kepada militan di Afghanistan yang bertujuan untuk melepaskan kehadiran Soviet di sana.

Tetapi juga mengungkapkan dengan tepat bagaimana terorisme sebagai alat geopolitik digunakan setelah Perang Dingin hari ini, dan siapa yang menggunakannya.

“Masjid” yang dibiayai oleh Arab Saudi dan negara-negara Teluk Parsi lain di luar Timur Tengah – termasuk di Eropah dan Asia – berfungsi sebagai pusat indoktrinasi dan perekrutan untuk pelbagai perang proksi dan usaha ketidakstabilan AS dan sekutunya di seluruh dunia.

Bagaimana Wahhabisme Diasah

Pejuang asing yang direkrut dari seluruh dunia untuk berperang dalam konflik Syria yang berterusan telah diambil terutamanya dari rangkaian Wahhabi yang dibiayai dan diarahkan oleh Saudi ini.

“Masjid” dan “madrasah” yang beroperasi di Amerika Utara dan Eropah melakukannya dengan pengetahuan dan kerjasama penuh keselamatan dan perisikan Barat. Perekrutan, penempatan, dan kepulangan tentara bayaran Wahhabi yang diindoktrinasi di Barat telah diterima bahkan di media Barat.

Organisasi media Denmark, The Local DK, akan mendedahkan satu pusat tersebut di Denmark. Laporan dalam sebuah artikel yang berjudul, “Masjid Denmark menggandakan sokongan Isis,” akan menjelaskan apa yang terbuka untuk organisasi pengganas yang ditunjuk, khususnya yang disebut “Negara Islam” (ISIS).

Artikel tersebut akan menyatakan:

“Kami mahu Negara Islam muncul di puncak. Kami mahukan sebuah negara Islam di dunia, ”kata ketua masjid, Oussama El-Saadi, dalam program DR.

El-Saadi juga mengatakan bahawa dia memandang penyertaan Denmark dalam pertempuran pimpinan AS melawan Syria sebagai hubungan langsung tidak hanya kepada masjidnya tetapi juga untuk semua umat Islam.

“Perang menentang Islam,” katanya.

“Masjid” yang sama, yang berpusat di Denmark ini, meski secara terbuka mengakui dukungannya terhadap keganasan, tidak akan segera ditutup dan kepemimpinannya ditangkap seperti yang diharapkan.

Sebaliknya, pemerintah Denmark mengaku bekerja dengan “masjid” untuk menguruskan prosesnya.

Artikel Der Spiegel, “Respons Masyarakat: Jawapan Denmark terhadap Jihad Radikal,” akan melaporkan:

Pesuruhjaya Aarslev mengatakan bahawa dia bangga dengan apa yang telah mereka capai sejauh ini, walaupun dia tidak pernah lupa untuk memuji rakyatnya dan orang lain yang terlibat dalam program ini. Dia sangat khusyuk ketika berbicara tentang seorang lelaki: seorang Salafis berjanggut yang merupakan ketua Masjid Grimhøjvej di Aarhus, di mana banyak pemuda yang meninggalkan Aarhus untuk bergabung dalam perang di Syria adalah orang biasa. Pemimpinnya adalah lelaki bernama Oussama El Saadi….

… kedua-dua lelaki ini telah bergabung dalam sebuah projek yang berusaha untuk mencari jawapan kepada persoalan yang melanda seluruh benua Eropah: Apa yang dapat dilakukan mengenai orang-orang yang kembali radikal dari Syria? Langkah-langkah apa yang tersedia untuk mengatasi keganasan yang sekali lagi nampaknya mengancam Barat yang lebih dekat dengan rumah?

Yang mengejutkan, media Barat telah mengakui banyak “masjid” seperti itu secara terbuka merekrut lelaki di seluruh Barat untuk berperang sebagai tentera upahan di Syria di bawah panji Al Qaeda dan pelbagai anak syarikatnya dan berputar sebelum pulang dan menimbulkan ancaman keselamatan kepada Penduduk Barat.

Daripada membongkar jaringan dan menghilangkan ancaman, Barat sengaja membiarkannya berkembang, menciptakan perpecahan sosiopolitik di negara-negara Barat. Meningkatkan perkauman, ketaksuban, dan xenofobia membantu terus membenarkan perang Barat di luar negara sambil membenarkan keadaan polis yang semakin meningkat di rumah.

Penutupnya

Independent UK dalam artikelnya, “Arab Saudi meningkatkan ekstremisme di Eropah, kata mantan duta besar,” akan mengakui:

Arab Saudi telah membiayai masjid-masjid di seluruh Eropah yang menjadi pusat ekstremisme, kata mantan duta besar Britain untuk Arab Saudi, Sir William Patey.

Namun, artikel itu dan banyak yang menyukainya, sengaja menyimpang dari implikasi pendanaan Saudi yang lebih besar dan penggunaan “masjid” ini sebagai pusat indoktrinasi dan perekrutan yang memberi makan kepada militan yang dibiayai dan dipersenjatai oleh AS, Eropah, Arab Saudi, dan rakan Arabnya menjadi konflik di seluruh dunia.

SAUDI-LEBANON-KRISTIANITI-DIPLOMASI

Media Barat dan ahli politik, serta perwakilan Saudi sendiri, telah berusaha untuk menuntut Riyadh sama ada tidak sepenuhnya mengawal rangkaian ini, atau tidak menyedari peranan utama rangkaian ini dalam mendorong keganasan global. Alasan seperti itu – bagaimanapun – walaupun pada nilai muka tidak masuk akal.

Penggunaan rangkaian Wahhabi oleh AS dan Arab Saudi untuk mengisi kedudukan dan kumpulan kumpulan militan yang bertempur di seluruh dunia adalah terang-terangan. Para pejuang “secara tidak sengaja” direkrut di “masjid” yang dibiayai oleh Saudi di seluruh Eropah, Timur Tengah, dan Asia membentuk kumpulan militan yang bersenjata, dibiayai, dilatih, dan sebaliknya disokong oleh AS, Eropah, dan sekutu Timur Tengah mereka termasuk Arab Saudi.

Sehubungan dengan Syria khususnya, wartawan veteran Seymour Hersh bahkan pada 2007 dalam artikelnya, “Pengalihan Adakah kebijakan baru Pentadbiran memberi manfaat kepada musuh kita dalam perang melawan keganasan?” akan memperlihatkan proses ini dalam tindakan – kerana perang hingga perang 2011 di Syria sudah berjalan.

Artikel tersebut akan menyatakan (penekanan ditambahkan):

Untuk melemahkan Iran, yang didominasi Syiah, Pentadbiran Bush telah memutuskan untuk mengatur kembali keutamaannya di Timur Tengah. Di Lebanon, Pentadbiran telah bekerjasama dengan pemerintah Arab Saudi, yang adalah Sunni, dalam operasi rahasia yang bertujuan untuk melemahkan Hizbullah, organisasi Syiah yang didukung oleh Iran. A.S. juga telah mengambil bahagian dalam operasi rahsia yang ditujukan kepada Iran dan sekutunya Syria. Hasil sampingan dari aktiviti-aktiviti ini adalah pendukung kumpulan pelampau Sunni yang mendukung visi militan Islam dan memusuhi Amerika dan bersimpati dengan Al Qaeda.

Artikel ini juga menunjukkan:

Kali ini, perunding pemerintah A.S. memberitahu saya, Bandar dan Arab Saudi yang lain telah memberi jaminan kepada Gedung Putih bahawa “mereka akan mengawasi para fundamentalis agama. Mesej mereka kepada kami adalah ‘Kami telah membuat gerakan ini, dan kami dapat mengawalnya.’ Bukannya kami tidak mahu Salafi melemparkan bom; di mana mereka melemparkannya – Hizbullah, Moqtada al-Sadr, Iran, dan di Syria, jika mereka terus bekerja dengan Hizbullah dan Iran. ”

Oleh itu, tidak ada sama sekali tidak sengaja atau tidak disengajakan mengenai penciptaan dan penggunaan rangkaian ini oleh Washington dan Riyadh.

Taktik lain juga digunakan untuk mencegah secara langsung menangani usaha selama puluhan tahun ini. Penggunaan “multikulturalisme” berbanding perkauman, ketaksuban, dan xenofobia yang ganas telah menimbulkan perdebatan palsu yang mengubah apa yang pada dasarnya merupakan penajaan pengganas multinasional Barat-Arab menjadi isu-isu perselisihan kecil dan sangat memecahbelahkan.

Penentangan yang terkawal di kedua-dua pihak “perbahasan” yang dihasilkan sengaja mengarahkan wacana umum dari persoalan seputar permulaan dan penggunaan Wahhabisme oleh Arab Saudi dan sekutu Arabnya, dan juga Barat sendiri.

Saluran Pengganas Global AS-Saudi

Dari “masjid” yang dibiayai oleh Saudi yang mengindoktrinasi, radikalisasi, dan merekrut militan, calon pejuang kemudian digerakkan ke teater operasi. Ekstremis yang ditaja AS-Arab Saudi yang berasal dari penduduk Uyghur China di wilayah Xinjiang di barat China, telah bergerak melintasi Asia Tenggara sebelum sampai ke Turki di mana mereka berada, dilatih dan bersenjata sebelum dihantar untuk memerangi tentera Damaskus di Syria.

Dan sementara saat ini tugas utama saluran pengganas AS-Saudi adalah untuk memberi makan perang proksi dengan Syria, indoktrinasi, radikalisasi, dan perekrutan Wahhabi yang ditaja AS-Saudi juga dilokalkan. Semasa pelampau Uyghur dikirim ke Syria, yang lain direkrut dan ditempatkan di China sendiri.

Di seluruh Asia Tenggara, dana Saudi telah memasuki jalan masuk ke dalam militan yang berjuang di bawah panji ISIS di Filipina. Terdapat kebimbangan yang sah bahawa jaringan yang dibiayai AS-Saudi ini telah berusaha untuk masuk ke Thailand dan mengeksploitasi pertempuran separatis di selatan.

Di negara jiran Myanmar, AS membantu meletakkan rejim sekarang yang diketuai oleh “Penasihat Negara” Aung San Suu Kyi menjadi berkuasa. Penyokongnya yang sangat nasionalis dan bersikap perkauman telah bertahun-tahun melancarkan keganasan terhadap genosid terhadap minoriti Rohingya. Bersamaan dengan itu, AS dan Arab Saudi telah membentuk kumpulan militan “Rohingya” yang dipimpin oleh Ata Ullah – dibesarkan dan dididik di Arab Saudi.

Latar belakang Ata Ullah sangat tidak menyenangkan. “Kepemimpinannya” mungkin serupa dengan Abu Bakar al-Baghdadi ISIS – seorang tokoh organisasi yang akhirnya dikendalikan oleh dan untuk Riyadh dan Washington.

Penggunaan pengganas telah memenuhi pelbagai objektif. Bagi Syria, ini adalah perubahan rejim, di China, pergolakan dan kemungkinan Balkanisasi di sepanjang perbatasan negara, di Asia Tenggara – percubaan untuk memecah-belahkan dan melemahkan negara-negara Washington sedang berusaha untuk memasang rejim klien di atau di negara-negara seperti Myanmar di mana AS memerlukan pelanggan rejim untuk tetap taat, dan khasnya Filipina – cara untuk mengekalkan kehadiran tentera AS di tanah Filipina.

Mengekspos dan Menamatkan Pengganas Washington dan Riyadh

AS melihat Wahhabisme sebagai alat geopolitik yang berguna yang telah diasah dan digunakan selama beberapa dekad. Walaupun ia dan sekutu-sekutu Baratnya berpura-pura tidak tahu sampai awalnya, dan berpura-pura mati pucuk untuk menghentikannya, mereka terus melabur dalam operasi berterusan dan penemuan semula yang berterusan.

Walaupun Wahhabisme telah membantu Arab Saudi dalam pendirian dan pengembangannya sebagai pemain serantau yang kuat, penajaan rangkaian ini hari ini tidak berkelanjutan dan dengan cepat menjadi tanggungjawab. AS – seperti yang telah terbukti dengan banyak sekutu dan proksi lain – akan terus menggunakan konstruksi Wahhabi Arab Saudi sehingga kedua Wahhabisme dan Arab Saudi sendiri tidak lagi.

Walaupun masih terlalu awal untuk diberitahu, Arab Saudi memiliki banyak insentif untuk mengubah minatnya yang lama untuk mengekspos dan membongkar jaringan ini menjadi tindakan nyata.

Bagi orang ramai, menghancurkan isu-isu politik kecil yang digunakan oleh Barat untuk melindungi rangkaian indoktrinasi, radikalisasi, dan pengambilan tajaan multinasional ini sangat penting untuk meminta orang ramai untuk mendedahkan peranan Arab Saudi dan Barat dalam membina dan mengabadikannya.

*

Tony Cartalucci adalah seorang penyelidik dan penulis geopolitik yang berpusat di Bangkok, terutama untuk majalah dalam talian “New Eastern Outlook” di mana artikel ini awalnya diterbitkan. Dia juga sering menjadi penyumbang kepada Penyelidikan Global.

Semua gambar dalam artikel ini adalah dari pengarang.

Washington and Riyadh’s Terror Enterprise. Wahhabi-indoctrinated Mercenaries

For decades the United States and its NATO allies have helped Saudi Arabia export methods of political indoctrination known as Wahhabism to radicalize individuals and swell the ranks of mercenary forces used to wage proxy wars abroad and manipulate Western populations at home.

What began as a means for the House of Saud itself to establish, expand, and eventually consolidate political power on the Arabian Peninsula in the 18th century has now become a finely honed tool of geopolitical power integrated into Washington’s foreign policy.

A remarkable admission was recently made in the pages of the Washington Post in an article titled, “Saudi prince denies Kushner is ‘in his pocket’.”

The article would quote Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, stating (emphasis added):

Asked about the Saudi-funded spread of Wahhabism, the austere faith that is dominant in the kingdom and that some have accused of being a source of global terrorism, Mohammed said that investments in mosques and madrassas overseas were rooted in the Cold War, when allies asked Saudi Arabia to use its resources to prevent inroads in Muslim countries by the Soviet Union.

Successive Saudi governments lost track of the effort, he said, and now “we have to get it all back.” Funding now comes largely from Saudi-based “foundations,” he said, rather than from the government.

While the article claims “successive Saudi governments lost track of the effort” and that funding is now provided by “Saudi-based “foundations,”” this is not true.

There are no “successive governments” in Saudi Arabia. The nation since its founding has been run by a single family – the House of Saud.

And while Saudi-based foundations may be the conduit through which Wahhabism is organized, funded, and directed, it most certainly is done at the behest of Riyadh in a process underwritten by Washington.

A Tool, Not an Ideology

Wahhabism was created and used as a political tool as early as the 1700’s. It served as the cornerstone of Saudi Arabia’s founding. Conveniently, Wahhabism – since its inception – was intolerant to outsiders. To the Saudis seeking political power through conquest, this intolerance was easily translated into the use of violence against tribes and neighboring states that did not submit to Saudi power.

The British would harness this political tool further in its contest of power with the Ottoman Empire. It encouraged and cultivated extremist ideologies like Wahhabism before and after the fall of the Ottoman Empire. After the World Wars, the British and the Americans would ally themselves with nations like Saudi Arabia and begin exporting Wahhabi indoctrination worldwide.

Crown Prince Mohammed bin Salman’s admission of this gives further insight into Washington’s use of extremists in Syria in the late 1970s and early 1980s as well as US support to militants in Afghanistan aimed at dislodging the Soviet presence there.

But it also reveals precisely how terrorism as a geopolitical tool is being used post-Cold War today, and who is using it.

“Mosques” funded by Saudi Arabia and other Persian Gulf states well beyond the Middle East – including in Europe and Asia – serve as indoctrination and recruitment centers for the US and its allies’ various proxy wars and destabilization efforts around the globe.

How Wahhabism is Honed

Foreign fighters recruited from around the globe to fight in Syria’s ongoing conflict have been drawn primarily from this Saudi-funded and directed Wahhabi network.

“Mosques” and “madrases” operating in North America and Europe do so with the full knowledge and cooperation of Western security and intelligence services. The recruitment, deployment, and homecoming of Wahhabi-indoctrinated mercenaries across the West has been admitted even across the Western media.

Danish media organization, The Local DK, would expose one such center in Denmark. The report in an article titled, “Danish mosque doubles down on Isis support,” would describe what is open support for designated terrorist organizations, specifically the so-called “Islamic State” (ISIS).

The article would state:

“We want the Islamic State to come out on top. We want an Islamic state in the world,” the mosque’s chairman, Oussama El-Saadi, said in the DR programme. 

El-Saadi also said that he views Denmark’s participation in the US-led battle against Syria as a direct affront not only to his mosque but to all Muslims. 

“The war is against Islam,” he said.

This same supposed “mosque,” based in Denmark, despite openly admitting its support of terrorism, would not be immediately shut down and its leadership arrested as one would expect. 


Instead, the Danish government admittedly worked with he “mosque” to merely manage the process.

Der Spiegel’s article, “Community Response: A Danish Answer to Radical Jihad,” would report:

Commissioner Aarslev says he is proud of what they have thus far achieved, though he never forgets to praise his people and the others involved in the program. He is particularly effusive when speaking of one man: a bearded Salafist who is head of the Grimhøjvej Mosque in Aarhus, where many of the young men who left Aarhus to join the war in Syria were regulars. It’s leader is a man named Oussama El Saadi….

…these two men have joined forces in a project that is seeking to find answers to questions that are plaguing the entire continent of Europe: What can be done about radical returnees from Syria? What measures are available to counter the terror which once again seems to be threatening the West closer to home?

Astonishingly, the Western media has admitted to a multitude of such “mosques” openly recruiting men across the West to fight as mercenaries in Syria under the banner of Al Qaeda and its various subsidiaries and spin-offs before returning home and posing a security threat to Western populations.

Rather than dismantling the network and eliminating the threat, the West has intentionally left it to grow, creating sociopolitical divisions within Western nations. Increasing racism, bigotry, and xenophobia helps continue justifying the West’s wars abroad while justifying a growing police state at home.

The Cover Up

The UK Independent in its article, “Saudi Arabia boosting extremism in Europe, says former ambassador,” would admit:

Saudi Arabia has been funding mosques throughout Europe that have become hotbeds of extremism, the former British ambassador to Saudi Arabia Sir William Patey has said. 

However, the article and many like it, intentionally deflects away from the larger implications of Saudi-funding and the use of these so-called “mosques” as indoctrination and recruitment centers feeding militants funded and armed by the US, Europe, Saudi Arabia, and its Arab partners into conflicts around the globe.

SAUDI-LEBANON-CHRISTIANITY-DIPLOMACY

The Western media and politicians, as well as Saudi representatives themselves, have attempted to claim Riyadh either doesn’t fully control this network, or does not realize this network’s central role in driving global terrorism. Such excuses are – however – even at face value absurd.

The US and Saudi Arabia’s use of Wahhabi networks to fill the rank and file of militant groups fighting around the globe is blatant. The fighters “accidentally” being recruited in Saudi-funded “mosques” across Europe, the Middle East, and Asia form militant groups armed, funded, trained, and otherwise supported by the US, Europe, and their Middle Eastern allies including Saudi Arabia.

In relation to Syria in particular, veteran journalist Seymour Hersh even as early as 2007 in his article, “The Redirection Is the Administration’s new policy benefitting our enemies in the war on terrorism?” would expose this process in action – as the lead up to the 2011 war in Syria was already underway.

The article would state (emphasis added):

To undermine Iran, which is predominantly Shiite, the Bush Administration has decided, in effect, to reconfigure its priorities in the Middle East. In Lebanon, the Administration has coöperated with Saudi Arabia’s government, which is Sunni, in clandestine operations that are intended to weaken Hezbollah, the Shiite organization that is backed by Iran. The U.S. has also taken part in clandestine operations aimed at Iran and its ally Syria. A by-product of these activities has been the bolstering of Sunni extremist groups that espouse a militant vision of Islam and are hostile to America and sympathetic to Al Qaeda.

The article would also point out:

This time, the U.S. government consultant told me, Bandar and other Saudis have assured the White House that “they will keep a very close eye on the religious fundamentalists. Their message to us was ‘We’ve created this movement, and we can control it.’ It’s not that we don’t want the Salafis to throw bombs; it’s who they throw them at—Hezbollah, Moqtada al-Sadr, Iran, and at the Syrians, if they continue to work with Hezbollah and Iran.”

Thus, there is nothing at all accidental or unintended about Washington and Riyadh’s creation and use of these networks.
Other tactics have been used as well to prevent directly addressing this decades-long effort. The use of “multiculturalism” versus virulent racism, bigotry, and xenophobia have created a false debate that transforms what is essentially joint Western-Arab multinational sponsorship of terrorism into petty and highly divisive wedge issues.

Controlled opposition on both sides of the resulting “debate” intentionally direct public discourse away from questions surrounding the inception and utilization of Wahhabism by both Saudi Arabia and its Arab allies, as well as the West itself.

The US-Saudi Global Terror Pipeline

From Saudi-funded “mosques” indoctrinating, radicalizing, and recruiting militants, prospective fighters are then moved toward theaters of operation. US-Saudi sponsored extremists drawn from China’s Uyghur population in China’s western province of Xinjiang, have been moving across Southeast Asia before reaching Turkey where they stage, are trained and armed before being sent to fight Damascus’ troops in Syria.

And while currently the primary task of the US-Saudi terror pipeline has been to feed the proxy war with Syria, US-Saudi sponsored Wahhabi indoctrination, radicalization, and recruitment is also localized. While Uyghur extremists are being sent to Syria, others are recruited and arrayed within China itself.

Across Southeast Asia, Saudi-funding has found its way into militants fighting under the banner of ISIS in the Philippines. There are legitimate concerns that this US-Saudi funded network has tried to work its way into Thailand and exploit separatist fighting in the deep south.

In neighboring Myanmar, the US helped place the current regime headed by “State Counsellor” Aung San Suu Kyi  into power. Her ultra-nationalist and viciously racist supporters have waged years of genocidal violence against the nation’s Rohingya minority. Simultaneously, the US and Saudi Arabia have created a “Rohingya” militant group led by Ata Ullah – raised and educated in Saudi Arabia.

Ata Ullah’s backstory is nebulous. His “leadership” may be similar to ISIS’ Abu Bakr al-Baghdadi – a figure head of an organization ultimately run by and for Riyadh and Washington.

The use of terrorists has served a variety of objectives. For Syria, it is regime change, in China, agitation and possible Balkanization along the nation’s frontiers, in Southeast Asia – attempts to divide and weaken nations Washington is attempting to install client regimes in or in nations like Myanmar in which the US requires a client regime to remain obedient, and for the Philippines in particular – a means to retain a US military presence on Philippine soil.

Exposing and Ending Washington and Riyadh’s Terror Enterprise 

The US sees Wahhabism as a useful geopolitical tool it has honed and used for decades already. While it and its Western allies feign ignorance to its inception, and feign impotence to stop it, they continue to invest in both its continued operation and its continual reinvention.

And while Wahhabism may have assisted Saudi Arabia in its founding and expansion as a powerful regional player, its sponsorship of these networks today is unsustainable and quickly becoming a liability. The US – as it has proven with many other former allies and proxies – will continue to use Saudi Arabia’s Wahhabi construct until both Wahhabism and Saudi Arabia itself are no more.

While it is still too early to tell, Saudi Arabia has plenty of incentives to transform its long-feigned interest in exposing and dismantling these networks into real action.

For the public, shattering the petty political wedge issues used by the West to protect this multinational sponsored network of indoctrination, radicalization, and recruitment is essential to enlisting the public in exposing both Saudi Arabia and the West’s role in constructing and perpetuating it.

*

Tony Cartalucci is a Bangkok-based geopolitical researcher and writer, especially for the online magazine New Eastern Outlook” where this article was originally published. He is also a frequent contributor to Global Research.

All images in this article are from the author.

Washington and Riyadh’s Terror Enterprise. Wahhabi-indoctrinated Mercenaries – Global Research
— Read on www.globalresearch.ca/washington-and-riyadhs-terror-enterprise-wahhabi-indoctrinated-mercenaries/5634939

By donshafi9️⃣1️⃣1️⃣

May Allah s.w.t. grant us His taufiq so that we may taste the sweetness of our faith and gratitude and experience the pleasure of worshipping Allah . Amin Ya Rabbal ‘Alamin.

*Mohon share di group2 lain. Semoga bermanfaat Barakallahu fiikum*

*Jazāk Allāhu Khayran*

👉The views expressed in this article are the author’s own and do not necessarily reflect my stance @donshafi911.

👉Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian @donshafi911.

👉 https://vk.com/club176201652

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s